Warmtepomp Abbenbroek

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Door de info van onze specialisten doorzoek je praktische informatie m.b.t. een warmtepomp in Abbenbroek. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle onmisbare info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Abbenbroek!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Abbenbroek? Op deze pagina lees jij belangrijke adviezen. Druk op een van de onderwerpen en je ontdekt vlug alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Abbenbroek?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Abbenbroek?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Abbenbroek

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is behoorlijk pittig. Daarom is een officiële warmtepomp installateur in Abbenbroek aan te raden. Het kiezen van een officiële warmtepomp-installateur doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De installateur checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Austria Email). Hoe kies ik een vakbekwame installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema ontdek je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.600 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €2.500 – €7.500 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Grondbron €13.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €19.000 en extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Abbenbroek.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen zijn er 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Jouswier.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 tot €20.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Remeha, Nefit, Vaillant, Atag). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een 100% elektrische product. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd product is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Abbenbroek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Abbenbroek

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Abbenbroek te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €2000 €1500 4 jaar
Lucht-water €5300 €2200 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €15400 €3800 €3800 10 jaar
Water-water €17300 €5300 €4300 16,6 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Bernisse?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren gaan veel gezinnen wijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Bernisse) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Abbenbroek is alleen aan te vragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2900 – €5400. Het totale bedrag heeft te maken met het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW incasseer je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Aerfor THRON 14T AGR2 ST staat gelijk tot €2.400,00 subsidie en bij de Western Airconditioning Epsilon Echos DK RF /HP 31 krijg je subsidie tot €4.650,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Abbenbroek

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Schouwerzijl plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met standaard elektriciteit. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €3000 en €4900. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €305 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw