Warmtepomp Achthuizen

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het kiezen voor een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Iedereen zal moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Door warmtepompspot.nl lees je diepgaande beschrijvingen voor een warmtepomp in Achthuizen. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle onmisbare info en ontdek de meest vakkundige installateur in Achthuizen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Achthuizen? Op onze website doorzoek jij handige tips. Klik op een van de onderwerpen en jij bekijkt ogenblikkelijk bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Achthuizen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Achthuizen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Achthuizen

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk complex. Om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in Achthuizen aan te raden. Het kiezen van een betrouwbare vakman is net zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Carrier). Wat is een vakkundige installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.650 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht van buiten €4.000 – €7.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €14.000 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit (soort airco). Deze warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in toepasbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Achthuizen.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de regel werken we met 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Kaag.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of bodem. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 t/m €20.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Remeha, AWB, Atag, Vaillant). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een all-electric type. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Achthuizen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Achthuizen

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Achthuizen uit te werken.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1100 €1400 7 jaar
Lucht-water €6300 €2300 €2800 8 jaar
Bodem-water €15200 €4600 €4300 13 jaar
Water-water €18000 €4300 €5400 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Goeree-Overflakkee?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. De komende jaren zullen veel consumenten overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Goeree-Overflakkee) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Achthuizen is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1650 – €4150. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW heb je recht op honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Aermec ANK030H staat gelijk tot €1.750,00 subsidie en voor de Western Airconditioning Epsilon Echos HP +15 krijg je subsidie tot €2.050,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Achthuizen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze systemen verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Serooskerke plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) i.s.m. reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €3000 tot €4100. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €335 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen