Warmtepomp Kaag

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is het aanvragen van een cv-ketel (op gas) ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten dus over naar een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Op onze vergelijker bekijk jij bruikbare informatie betreffende een warmtepomp in Kaag. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle nuttige info en tips en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Kaag!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Kaag? Via onze specialisten check je praktische tips. Selecteer een van de onderwerpen en je ontdekt direct alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Kaag?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Kaag?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kaag

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is tamelijk moeilijk. Vandaar is een competente warmtepomp installateur in Kaag noodzakelijk. De zoektocht naar een doorgewinterde specialist is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Alto refrigeration). Hoe herken je een doorgewinterde installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.500 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenlucht €3.000 – €7.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €14.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Kaag.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: oudere en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Swichum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €7.500 tot €18.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Intergas, Nefit, Vaillant, AWB). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een volledig-elektrisch systeem. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kaag

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Kaag

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kaag uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1800 €1600 6,5 jaar
Lucht-water €6100 €1800 €2400 6 jaar
Bodem-water €14500 €3700 €3000 12,5 jaar
Water-water €18800 €4400 €4500 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Kaag en Braassem?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan gaan veel huizen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Kaag en Braassem) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Kaag kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1850 – €5500. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Enerso AW 18 EVI biedt €2.650,00 subsidie en m.b.t. de CTC EcoPart i435 PRO + CTC Ecologic is dit €5.600,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Kaag

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze oplossingen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Dalerveen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2600 – €4600. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €330 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw