Warmtepomp Dalerveen

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is het laten installeren van een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal moeten investeren in een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is een warmtepomp. Aan de hand van de info van onze specialisten lees je handige info voor een warmtepomp in Dalerveen. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle bruikbare specificaties en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Dalerveen!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Dalerveen? Op onze website bekijk jij bruikbare aanbevelingen. Druk op een van de onderstaande vragen, en jij checkt onmiddellijk alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Dalerveen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Dalerveen?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Dalerveen

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk moeilijk. Daarom is een officiële warmtepomp installateur in Dalerveen benodigd. De zoektocht naar een vakbekwame warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert verkent jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Kodi systeem). Waar vind ik een bekwame warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.250 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenunit €3.000 – €6.500 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €14.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 of hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Dalerveen.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Grofweg zijn er 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Moerkapelle.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 tot €18.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Nefit, Remeha, AWB, Intergas). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een all-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Dalerveen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Dalerveen

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Dalerveen uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €2000 €1300 7 jaar
Lucht-water €4000 €2200 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €14800 €3900 €3600 10 jaar
Water-water €18600 €5500 €4600 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Coevorden?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode zullen veel Nederlanders overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Coevorden) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Dalerveen geldt alleen op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2000 en €4450. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Carrier 61AF-019P9 biedt €2.450,00 subsidie en met betrekking tot de ELCO Aquatop T43HR is dit €6.100,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Dalerveen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Vredenheim plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) samen met elektrische energie uit het net. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit gebeurt met de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2550 en €4800. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €255 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen