Warmtepomp Adorp

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Vanaf komend jaar is het vervangen van een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Iedereen zal moeten overstappen naar een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel op gas (CV) is zo’n warmtepomp. Aan de hand van deze webpagina vind je praktische informatie aangaande een warmtepomp in Adorp. Is mijn huis wel geschikt? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle nuttige tips en adviezen en ontdek de meest vakkundige installateur in Adorp!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Adorp? Op onze website check je belangrijke tips en adviezen. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en je ontdekt rap alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Adorp?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Adorp?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Adorp

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is nogal pittig. Hierom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Adorp cruciaal. De keuze van een bedreven specialist is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist bekijkt jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Climer). Hoe kies ik een competente installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.450 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €4.500 – €6.500 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €14.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Adorp.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Vaak zijn er 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Kalenberg.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, bodem of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €6.000 en €20.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Remeha, AWB, Nefit, Vaillant). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch product. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende product betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Adorp

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Adorp

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Adorp vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1300 €2000 5,5 jaar
Lucht-water €6700 €2500 €2600 6 jaar
Bodem-water €15000 €5100 €2700 13,5 jaar
Water-water €17600 €4700 €5100 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Winsum?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. De komende jaren moeten veel Nederlanders overschakelen op duurzame energie (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Winsum) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Adorp kun je enkel aanvragen voor apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2600 tot €6000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW ontvang je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Aermec ANK040H 230 Volt geeft jou €1.750,00 subsidie en wat betreft de Western Airconditioning Epsilon Echos HP +30 krijg je €3.350,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Adorp

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze producten consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Sibculo plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) tezamen met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2700 tot €4800. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €270 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw