Warmtepomp Kalenberg

Het gas wordt langzaam afgesloten. De hoog rendement cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Vanaf komend jaar is het aanvragen van een gasgestookt systeem geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Door deze website vind je tips en adviezen m.b.t. een warmtepomp in Kalenberg. Hoe werkt zo’n systeem? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle nuttige specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Kalenberg!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Kalenberg? Middels onze expertise vind je bruikbare info. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en je ontdekt rap alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Kalenberg?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Kalenberg?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kalenberg

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is best wel moeilijk. Daarom is een ervaren warmtepomp installateur in Kalenberg onvermijdbaar. De keuze maken voor een deskundige vakman is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over ARTEL). Waar vind ik een vakbekwame vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.200 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €4.500 – €6.500 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €15.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Kalenberg.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen ontwaren we twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur t Haantje.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €5.500 en €18.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Intergas, Nefit, AWB, Remeha). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een volledig-elektrisch systeem. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kalenberg

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kalenberg

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de aanschafprijs is niet compleet. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kalenberg te analyseren.

Type warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1600 €1000 4,5 jaar
Lucht-water €6500 €2300 €2300 6,5 jaar
Bodem-water €15200 €5400 €4600 14,5 jaar
Water-water €18500 €5600 €5500 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Steenwijkerland?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel Nederlanders uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Steenwijkerland) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Kalenberg kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1100 – €4400. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het type, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Enerso AW 29 heeft €4.900,00 subsidie en aangaande de Ecensy SBW 60 heb je recht op €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Kalenberg

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Damwoude plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) gezamenlijk met gewone stroom. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2850 – €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €345 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen