Warmtepomp Damwoude

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het vervangen van de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle woningen moeten switchen naar een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is een warmtepomp. Met behulp van onze vergelijker doorzoek jij uitgebreide info voor een warmtepomp in Damwoude. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle cruciale info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Damwoude!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Damwoude? Door onze experts vind je handige tips. Klik op een van de onderwerpen en ontdek vlug alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Damwoude?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Damwoude?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Damwoude

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is nogal complex. Om die reden is een handige warmtepomp installateur in Damwoude noodzakelijk. De zoektocht naar een handige expert is net zo relevant als de klus zelf. Hij neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Magic Thermodynamic Box systeem). Wat is een handige warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder check je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Energiebron De kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.550 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenlucht €3.500 – €7.500 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Aardbron €15.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €20.000 en meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Damwoude.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Over het algemeen zien we 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Molenhoek.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of bodem. De prijzen zullen variëren tussen €9.000 – €21.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, AWB, Vaillant, Remeha, Intergas). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een all-electric type. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende type is een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Damwoude

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Damwoude

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de prijs van het systeem is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Damwoude uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1500 €1100 4 jaar
Lucht-water €6500 €2500 €2100 8 jaar
Bodem-water €14700 €5700 €4300 9 jaar
Water-water €17200 €5900 €5200 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Dantumadiel?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren moeten veel huizen overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Dantumadiel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Damwoude kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2000 tot €5000. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Carrier 61AF-022 heeft €2.450,00 subsidie en bij de Enerso DBW 11 heb je recht op €2.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Damwoude

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Evengoed, deze verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Vries plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met gewone stroom. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2750 en €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €340 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw