Warmtepomp Molenhoek

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Op onze vergelijker check je alle informatie m.b.t. een warmtepomp in Molenhoek. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle bruikbare informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Molenhoek!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Molenhoek? Aan de hand van de info op deze pagina lees jij handige tips & tricks. Selecteer een veelgestelde vraag en bekijk rap alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Molenhoek?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Molenhoek?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Molenhoek

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is best wel moeilijk. Om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Molenhoek aan te raden. De keuze van een betrouwbare expert doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De specialist bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Hitachi systeem). Wat is een handige installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.550 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €8.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Molenhoek.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Veelal werken we met twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Wilbertoord.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €7.500 tot €20.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Vaillant, Remeha, Atag, AWB). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een 100% elektrische type. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Molenhoek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Molenhoek

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Molenhoek uit te werken.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1700 €1600 6 jaar
Lucht-water €5600 €2000 €2800 9 jaar
Bodem-water €14600 €4200 €3800 9 jaar
Water-water €17600 €4800 €4100 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Mook en Middelaar?
Straks moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment gaan veel Nederlanders wijken naar duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Mook en Middelaar) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Molenhoek kun je enkel aanvragen voor apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1600 en €5450. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Hidros LZTi15 staat gelijk tot €2.800,00 subsidie en voor de Techneco Vulcan 12 ACR (G/W) krijg je subsidie tot €3.000,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Molenhoek

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Giethoorn plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit kan door de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2500 en €4200. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €305 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Limburg.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw