Warmtepomp Albergen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het plaatsen van de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. De optie in plaats van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Gebaseerd op de info op deze pagina doorzoek je relevante tips betreffende een warmtepomp in Albergen. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle praktische tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Albergen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Albergen? Op deze pagina ontdek je bruikbare tips en adviezen. Kies voor een item uit onze FAQ en je vindt eenvoudig bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Albergen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Albergen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Albergen

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is behoorlijk complex. Hierom is een vakkundige warmtepomp installateur in Albergen onontbeerlijk. Het selecteren van een betrouwbare installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over DUCO). Waar vind ik een competente installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een overzicht.

Type Warmtepomp Mechanisme Energiebron Kostprijs Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.300 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €6.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €13.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €19.500 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Albergen.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de regel bestaan er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Kapellebrug.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 tot zo’n €19.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Atag, Vaillant, AWB, Remeha). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische type. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende model is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Albergen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Albergen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Albergen te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1900 €1700 4 jaar
Lucht-water €4700 €1800 €2200 6 jaar
Bodem-water €14500 €4300 €2900 11,5 jaar
Water-water €18500 €4200 €4300 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Tubbergen?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode zullen veel Nederlanders overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Tubbergen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Albergen kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2800 – €5450. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het model, vermogen en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW ontvang je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Aermec ANKI040 geeft recht op €1.850,00 subsidie en voor de Western Airconditioning Epsilon Echos HP 31 ligt dit op €3.850,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Albergen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Simpelveld plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2950 en €4000. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €255 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Overijssel.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen