Warmtepomp Aldeboarn

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het vervangen van de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. De optie in plaats van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Middels onze vergelijker vind je bruikbare informatie aangaande een warmtepomp in Aldeboarn. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle praktische tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Aldeboarn!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Aldeboarn? Aan de hand van de info op deze pagina lees je handige tips. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en jij checkt snel alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Aldeboarn?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Aldeboarn?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Aldeboarn

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is best wel complex. Hierom is een bedreven warmtepomp installateur in Aldeboarn noodzakelijk. De zoektocht naar een geoefende specialist is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. De specialist bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek ELCO). Hoe ben ik verzekerd van een vakbekwame warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Niveau Energiebron De kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.600 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €8.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €15.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €20.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Aldeboarn.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Vaak maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Kattendijke.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €7.000 tot €20.500 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Atag, Vaillant, Nefit, Remeha). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een 100% elektrische type. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Aldeboarn

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Aldeboarn

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Aldeboarn te berekenen.

Type warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1300 €1100 4 jaar
Lucht-water €5800 €2000 €2200 8 jaar
Bodem-water €14900 €5500 €4800 10 jaar
Water-water €17100 €4500 €4600 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Heerenveen?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel Nederlanders overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Heerenveen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Aldeboarn kan jij uitsluitend toepassen op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2350 en €5950. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het model, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Aermec ANKI075 staat gelijk tot €2.450,00 subsidie en wat betreft de Western Airconditioning Epsilon Echos HP 6 krijg je subsidie tot €1.650,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Aldeboarn

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Sint Annen plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 tot €4000. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €380 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen