Warmtepomp Kattendijke

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het aansluiten van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een alternatieve bron. Een keuze in plaats van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Via onze website lees je handige info m.b.t. een warmtepomp in Kattendijke. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle relevante tips & tricks en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Kattendijke!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Kattendijke? Via onze specialisten check je nuttige adviezen. Selecteer een van de onderwerpen en check binnen no-time alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Kattendijke?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Kattendijke?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kattendijke

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is behoorlijk pittig. Juist om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Kattendijke cruciaal. De zoektocht naar een degelijke installateur is net zo relevant als de taakomschrijving. Deze expert inspecteert jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check CLINT). Hoe kies ik een vakbekwame warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.450 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €7.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €13.500 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.000 en extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Kattendijke.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Meestal ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Ter Aar.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De investering ligt tussen de €6.000 tot €20.000 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Intergas, Remeha, Nefit, AWB). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een all-electric installatie. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kattendijke

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kattendijke

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kattendijke te analyseren.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1200 €1600 6 jaar
Lucht-water €5200 €1600 €2100 7,5 jaar
Bodem-water €15400 €3800 €3900 10 jaar
Water-water €18700 €4500 €4400 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Goes?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren zullen veel gezinnen wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Goes) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Kattendijke is alleen aan te vragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1000 en €5900. De uiteindelijke subsidie hangt af van het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Enerso AWK-C 13 biedt €2.050,00 subsidie en aangaande de ELCO Aquatop T28H is dit €4.700,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Kattendijke

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in de Hoef plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2700 – €4800. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €290 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zeeland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen