Warmtepomp Almere

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten investeren in andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Gebaseerd op onze vergelijker bekijk je relevante tips voor een warmtepomp in Almere. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle onmisbare informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Almere!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Almere? Op onze website bekijk je zinvolle tips & tricks. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en je ontdekt direct alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Almere?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Almere?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Almere

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is vrij complex. Hierom is een vakkundige warmtepomp installateur in Almere benodigd. De keuze van een echte specialist is net zo belangrijk als de klus zelf. De installateur keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk ES). Wat is een echte installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat creditaties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.700 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €5.500 – €7.000 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €13.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Grondwater €19.500 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. Deze warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Flevoland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en voor warm tapwater. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Almere.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Grofweg ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Kerk Avezaath.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 en €20.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Atag, Nefit, Vaillant, Remeha). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een volledig-elektrisch oplossing. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire model betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Almere

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Almere

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Almere te analyseren.

Bron warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €2000 €1100 5,5 jaar
Lucht-water €4900 €1600 €2800 6,5 jaar
Bodem-water €14300 €4500 €4400 13 jaar
Water-water €17700 €5600 €4100 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Almere?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan gaan veel consumenten overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Almere) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Almere kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1750 en €4050. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het type systeem, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Aermec ANL070H geeft recht op €2.450,00 subsidie en met betrekking tot de Western Airconditioning FUSIO-AWM 13 ligt dit op €2.300,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Almere

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze producten verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in Sint Kruis plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met elektrische energie uit het net. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2550 en €4100. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €320 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Flevoland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen