Warmtepomp Alphen

Het gas wordt langzaam afgesloten. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Vanaf komend jaar is de keuze voor een op gas verwarmde ketel geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op de info op deze pagina bekijk je praktische informatie voor een warmtepomp in Alphen. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle onmisbare details en vind de voordeligste installateur in Alphen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Alphen? Op onze website vind je bruikbare tips en adviezen. Druk op een van de vragen hieronder, en bekijk rap bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Alphen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Alphen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Alphen

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is vrij moeilijk. Hierom is een bedreven warmtepomp installateur in Alphen aan te raden. De zoektocht naar een officiële warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Fujitsu). Hoe herken je een geoefende installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.600 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €7.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Aardbron €13.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een soort airco buiten. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en water om te douchen. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Alphen.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Vaak werken we met twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Kerkenveld.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €8.000 tot €19.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Atag, AWB, Nefit, Remeha). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een full-electric installatie. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Alphen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Alphen

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Alphen te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1600 €1700 6,5 jaar
Lucht-water €4400 €2300 €2300 6 jaar
Bodem-water €14900 €4100 €4100 14,5 jaar
Water-water €17800 €5100 €4400 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Alphen-Chaam?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel woningen uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Alphen-Chaam) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een historische subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Alphen kun je enkel aanvragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2350 en €4000. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het model, vermogen en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Aermec ANL090H heeft €2.950,00 subsidie en voor de Western Airconditioning FUSIO-AWS 11 heb je recht op €2.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Alphen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Sint Maartensbrug plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) tezamen met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit kan door een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2500 tot €4800. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €335 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen