Warmtepomp Amen

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een duurzaam alternatief. De optie in plaats van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Geholpen door de tips van onze experts doorzoek jij concrete informatie voor een warmtepomp in Amen. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle cruciale info en check prijzen van een installateur in Amen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Amen? Hieronder lees jij bruikbare info. Klik op een item uit onze FAQ en vind rap bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Amen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Amen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Amen

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk pittig. Juist om die reden is een handige warmtepomp installateur in Amen noodzakelijk. Het selecteren van een officiële specialist is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Hautec). Hoe kies ik een officiële installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.700 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €3.000 – €8.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €13.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Amen.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaal gesproken maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Kiel-Windeweer.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aarde. De investering ligt tussen de €9.500 en €18.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Vaillant, Remeha, Nefit, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een volledig-elektrisch oplossing. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Amen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Amen

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Amen te ontcijferen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1800 €1700 4 jaar
Lucht-water €6000 €1800 €2000 8 jaar
Bodem-water €15500 €4600 €4100 11,5 jaar
Water-water €18100 €5100 €5000 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Aa en Hunze?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren zullen veel huizen overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Aa en Hunze) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Amen kun je enkel aanvragen voor installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1000 en €4200. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Aermec ANLI101 staat gelijk tot €3.450,00 subsidie en voor de Western Airconditioning Geyser 2 HT 22 krijg je subsidie tot €2.850,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Amen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Sint-Annaland plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2950 – €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €350 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen