Warmtepomp Kiel-Windeweer

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een aantal jaar is het vervangen van een gasgestookt systeem bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten dus over naar een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas het warmtepomp systeem. Middels deze website achterhaal je handige tips & tricks betreffende een warmtepomp in Kiel-Windeweer. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle relevante tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Kiel-Windeweer!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Kiel-Windeweer? Op onze website vind je zinvolle info. Druk op een veelgestelde vraag en je ontdekt eenvoudig het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Kiel-Windeweer?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Kiel-Windeweer?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kiel-Windeweer

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is behoorlijk gecompliceerd. Om die reden is een competente warmtepomp installateur in Kiel-Windeweer noodzakelijk. De keuze van een vakkundige vakman is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur analyseert jouw huis, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Energie EST). Hoe herken je een geoefende warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.650 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €4.500 – €7.500 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Grondwater €20.000 en meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Kiel-Windeweer.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Vaak ontwaren we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Terneuzen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 – €18.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Remeha, AWB, Intergas, Nefit). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een standalone type. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima product is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kiel-Windeweer

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kiel-Windeweer

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de prijs van het systeem is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kiel-Windeweer te bepalen.

Model warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1700 €1900 6,5 jaar
Lucht-water €5100 €2400 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €14400 €4200 €2700 14,5 jaar
Water-water €18700 €5200 €4200 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Hoogezand-Sappemeer?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel consumenten overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Hoogezand-Sappemeer) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Kiel-Windeweer kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2850 en €5450. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Enerso AWK-O 09 EVI biedt €1.850,00 subsidie en m.b.t. de Enerso BW 18 EVI is dit €3.700,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Kiel-Windeweer

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze installaties verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in De Rijp plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Om die reden kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2550 en €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €280 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw