Warmtepomp De Rijp

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het plaatsen van een systeem op gas volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas de warmtepomp. Geholpen door de info op deze pagina vind je praktische informatie betreffende een warmtepomp in De Rijp. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle cruciale tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit De Rijp!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in De Rijp? Op deze pagina vind jij handige tips & tricks. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en check binnen no-time alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in De Rijp?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in De Rijp?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in De Rijp

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is behoorlijk complex. Om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in De Rijp onvermijdbaar. De keuze maken voor een bedreven warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Solvis systeem). Hoe ben ik verzekerd van een competente warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.600 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €5.000 – €6.000 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €14.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €20.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. Deze warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en water om te douchen. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in De Rijp.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Meestal onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Nederweert.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €9.500 en €19.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Intergas, Atag, Remeha, AWB). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een standalone oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Rijp

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in De Rijp

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Rijp te berekenen.

Model warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1700 €2000 4,5 jaar
Lucht-water €5300 €1900 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €14700 €5200 €3400 10,5 jaar
Water-water €18200 €4700 €5800 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Graft-De Rijp?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment zullen veel woningen overgaan naar duurzame energie (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Graft-De Rijp) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een royale subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp De Rijp kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2500 tot €4750. Het totale bedrag hangt af van het merk en type, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de CIAT AQUACIAT2 ILD 090V PV biedt €2.800,00 subsidie en met betrekking tot de Galletti ENE006HL is dit €2.650,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in De Rijp

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Walem plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), tezamen met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €3000 – €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €320 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen