Warmtepomp Ammerzoden

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is het kiezen voor een systeem op gas volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. De opvolger van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Geholpen door de info op deze pagina lees je alle details betreffende een warmtepomp in Ammerzoden. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle cruciale info en vind de voordeligste installateur in Ammerzoden!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Ammerzoden? Via onze specialisten bekijk jij bruikbare tips. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en check direct bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Ammerzoden?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Ammerzoden?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ammerzoden

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk moeilijk. Daarom is een deskundige warmtepomp installateur in Ammerzoden onontbeerlijk. De keuze van een handige warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur analyseert jouw huis, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Hiseer). Hoe herken je een handige installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke past bij mijn situatie? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema bekijk je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.200 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenunit €4.000 – €6.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €13.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. Deze warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar bruikbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Ammerzoden.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Meestal maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Klaaswaal.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aarde of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 tot €19.500 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Vaillant, Atag, Nefit, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een volledig-elektrisch systeem. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ammerzoden

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Ammerzoden

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ammerzoden uit te werken.

Type warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1200 €1400 6,5 jaar
Lucht-water €4500 €1900 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €14000 €5100 €2800 9,5 jaar
Water-water €18200 €5000 €4700 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Maasdriel?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren zullen veel Nederlanders overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Maasdriel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Ammerzoden geldt alleen op systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1300 en €4200. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het model, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Aermec CL070H staat gelijk tot €2.150,00 subsidie en m.b.t. de Western Airconditioning Geyser 2 HT 50 krijg je subsidie tot €4.550,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Ammerzoden

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Sirjansland plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) samen met gewone stroom. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2550 – €4300. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €395 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen