Warmtepomp Klaaswaal

Nederland moet van het gas af. De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het kiezen voor de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle woningen zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Via de tips van onze experts achterhaal je praktische informatie voor een warmtepomp in Klaaswaal. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle cruciale tips en adviezen en ontdek de meest vakkundige installateur in Klaaswaal!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Klaaswaal? Op onze website doorzoek je praktische informatie. Kies voor een onderwerp en bekijk onmiddellijk bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Klaaswaal?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Klaaswaal?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Klaaswaal

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is tamelijk gecompliceerd. Daarom is een competente warmtepomp installateur in Klaaswaal onvermijdbaar. De keuze van een vakbekwame warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Fujitsu). Hoe herken je een ervaren installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Bron Investering Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.400 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €5.500 – €6.500 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €13.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in toepasbare energie. Voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Klaaswaal.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk ontwaren we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Terwolde.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, bodem of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.000 tot zo’n €19.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, Remeha, AWB, Nefit, Intergas). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een volledig-elektrisch type. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Klaaswaal

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Klaaswaal

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Klaaswaal te ontcijferen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1900 €1700 6,5 jaar
Lucht-water €5900 €1800 €2200 7 jaar
Bodem-water €14600 €4700 €2500 13,5 jaar
Water-water €18100 €4600 €4000 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Cromstrijen?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders wijken naar duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Cromstrijen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Klaaswaal kun je enkel aanvragen voor modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1100 – €5600. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Enerso AWK-O 18 EVI biedt €2.650,00 subsidie en met betrekking tot de Enerso BW 40 EVI is dit €6.000,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Klaaswaal

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in De Veenhoop plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2650 – €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €260 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Zuid-Holland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen