Warmtepomp Andijk

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is de keuze voor een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is de warmtepomp. Geholpen door onze vergelijker lees jij diepgaande beschrijvingen voor een warmtepomp in Andijk. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle belangrijke specificaties en vind de voordeligste installateur in Andijk!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Andijk? Door onze experts achterhaal je zinvolle aanbevelingen. Klik op een item uit onze FAQ en ontdek onmiddellijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Andijk?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Andijk?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Andijk

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is behoorlijk moeilijk. Vandaar is een betrouwbare warmtepomp installateur in Andijk benodigd. De keuze maken voor een degelijke warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Lennox). Hoe herken je een ervaren vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema check je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Niveau Energiebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.200 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €2.500 – €6.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €15.000 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €19.500 en meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Andijk.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Over het algemeen zien we twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Kloosterzande.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €9.000 t/m €19.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Vaillant, Nefit, Remeha, Atag). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een standalone type. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende type betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Andijk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Andijk

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de aanschafprijs is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Andijk uit te werken.

Type warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €2000 €1200 6,5 jaar
Lucht-water €5200 €2500 €2700 9 jaar
Bodem-water €15500 €4000 €2900 14,5 jaar
Water-water €17100 €5500 €4300 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Medemblik?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel Nederlanders wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Medemblik) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Andijk kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2950 – €5250. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Aermec NRL0280HE staat gelijk tot €4.950,00 subsidie en wat betreft de Western Airconditioning Geyser 2 MT 20 krijg je subsidie tot €2.550,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Andijk

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Slijkenburg plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht tezamen met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dat gaat via de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 – €4600. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €345 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen