Warmtepomp Kloosterzande

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het aanvragen van een systeem op gas niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen moeten overstappen naar een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van de oude ketels is de warmtepomp. Aan de hand van de info van onze specialisten lees jij relevante tips over een warmtepomp in Kloosterzande. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle bruikbare informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Kloosterzande!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Kloosterzande? Via onze specialisten achterhaal je bruikbare adviezen. Klik op een van de onderstaande vragen, en jij checkt ogenblikkelijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Kloosterzande?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Kloosterzande?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kloosterzande

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is tamelijk gecompliceerd. Vandaar is een bekwame warmtepomp installateur in Kloosterzande cruciaal. De keuze maken voor een ervaren expert is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Hij neemt jouw huis onder de loep, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Hidros). Hoe kies ik een geoefende warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema check je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.500 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €6.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €14.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €19.500 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Kloosterzande.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Doorgaans bestaan er 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Tijnje.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, bodem of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €8.500 – €19.500 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Remeha, Vaillant, Intergas, AWB). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische installatie. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kloosterzande

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kloosterzande

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kloosterzande uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1500 €1900 4 jaar
Lucht-water €4100 €1800 €2500 8 jaar
Bodem-water €14900 €4200 €4300 12,5 jaar
Water-water €17600 €4100 €5700 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Hulst?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel consumenten overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Hulst) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Kloosterzande is alleen van toepassing op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1300 tot €5000. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Enerso AWT 08 biedt €1.750,00 subsidie en aangaande de Enerso TBW 47 EVI is dit €6.900,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Kloosterzande

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze modellen verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Dedemsvaart plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2900 tot €4600. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €400 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Zeeland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen