Warmtepomp Dedemsvaart

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is het aanvragen van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Aan de hand van de info van onze specialisten check je tips en adviezen betreffende een warmtepomp in Dedemsvaart. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle onmisbare informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Dedemsvaart!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Dedemsvaart? Op deze pagina bekijk je nuttige informatie. Maak een keuze uit een onderwerp en je vindt snel bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Dedemsvaart?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Dedemsvaart?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Dedemsvaart

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is best wel gecompliceerd. Juist om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Dedemsvaart cruciaal. Het kiezen van een doorgewinterde installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De vakman inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Vaillant systeem). Hoe kies ik een handige installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene creditaties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.500 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €4.500 – €7.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Dedemsvaart.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Nietap.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €5.500 – €18.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Intergas, Remeha, Nefit, AWB). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een full-electric oplossing. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima model is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Dedemsvaart

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Dedemsvaart

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de aanschafprijs is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Dedemsvaart te berekenen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1200 €1100 6,5 jaar
Lucht-water €5100 €1700 €2100 7 jaar
Bodem-water €15000 €5200 €3200 12 jaar
Water-water €18600 €5100 €4000 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Hardenberg?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel gezinnen overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Hardenberg) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een historische subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Dedemsvaart is alleen aan te vragen voor systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2400 – €4500. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de CIAT EREBA 12HT biedt €2.000,00 subsidie en bij de Galletti ENE017WS is dit €3.450,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Dedemsvaart

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Warns plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) tezamen met reguliere energie (stroom). Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €3000 – €4300. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €340 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen