Warmtepomp Nietap

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is het vervangen van een op gas verwarmde ketel geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Met behulp van deze website doorzoek je diepgaande beschrijvingen bij het kiezen van een warmtepomp in Nietap. Hoe werkt zo’n systeem? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle belangrijke tips & tricks en check prijzen van een installateur in Nietap!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Nietap? Aan de hand van de info op deze pagina ontdek je handige tips. Selecteer een item uit onze FAQ en je leest rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Nietap?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Nietap?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nietap

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is vrij complex. Hierom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Nietap aan te raden. De zoektocht naar een geoefende warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus zelf. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Sundez systeem). Hoe kies ik een bekwame vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2022]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Niveau Bron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.400 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht van buiten €3.000 – €8.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €14.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €20.000 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. Deze warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Nietap.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Doorgaans bestaan er twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Wolphaartsdijk.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €9.000 tot zo’n €18.000 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Intergas, Nefit, Vaillant, Atag). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een 100% elektrische systeem. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende product betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nietap

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nietap

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nietap te berekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1100 €1700 7 jaar
Lucht-water €6000 €2100 €2400 6,5 jaar
Bodem-water €15300 €4100 €3000 14 jaar
Water-water €18900 €5700 €4000 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Noordenveld?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel Nederlanders overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Noordenveld) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2022. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Nietap geldt alleen op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2022).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1450 tot €5500. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Hitachi Yutaki-S RAS4 – RWD4 – 200L geeft recht op €1.950,00 subsidie en voor de Vaillant flexoCOMPACT VWF 58/4 (0010016682) ligt dit op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Nietap

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Gronsveld plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met gewone stroom. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2750 en €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €265 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw