Warmtepomp Wolphaartsdijk

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Dan is het vervangen van een gasgestookt systeem bij wet verboden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas de warmtepomp. Via deze webpagina bekijk je waardevolle informatie voor een warmtepomp in Wolphaartsdijk. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle nuttige info en vergelijk direct alle installateurs in Wolphaartsdijk!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Wolphaartsdijk? Hieronder vind jij praktische info. Kies voor een item uit onze FAQ en bekijk onmiddellijk alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Wolphaartsdijk?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Wolphaartsdijk?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wolphaartsdijk

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk complex. Vandaar is een aangesloten warmtepomp installateur in Wolphaartsdijk onvermijdbaar. De zoektocht naar een doorgewinterde warmtepomp-installateur is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De installateur bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Robur systeem). Hoe kies ik een deskundige vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse certificaten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.650 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenlucht €5.500 – €7.500 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €13.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 en extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Wolphaartsdijk.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Over het algemeen zien we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Herwijnen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €6.000 tot zo’n €20.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, AWB, Atag, Remeha, Vaillant). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een 100% elektrische oplossing. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wolphaartsdijk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wolphaartsdijk

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wolphaartsdijk uit te werken.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1400 €1000 4 jaar
Lucht-water €4300 €1700 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €14400 €5000 €3400 13 jaar
Water-water €17300 €5300 €5300 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Goes?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel gezinnen overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Goes) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Wolphaartsdijk geldt alleen op types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2950 tot €4250. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het model, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Venco Performo-AE H 55 geeft jou €4.650,00 subsidie en m.b.t. de Danfoss DHP-iQ 16 Maxi krijg je €2.600,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Wolphaartsdijk

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Reutum plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Daardoor kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2700 tot €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €290 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Zeeland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen