Warmtepomp Herwijnen

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het laten installeren van de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op deze webpagina doorzoek jij praktische informatie betreffende een warmtepomp in Herwijnen. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle bruikbare tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Herwijnen!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Herwijnen? Door onze experts doorzoek je praktische adviezen. Klik op een item uit onze FAQ en je vindt vlug alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Herwijnen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Herwijnen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Herwijnen

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is vrij complex. Daardoor is een officiële warmtepomp installateur in Herwijnen noodzakelijk. De keuze maken voor een doorgewinterde installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. De vakman checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Atlantic warmtepompen). Waar vind ik een ervaren warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.350 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €6.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €15.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €20.000 of hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Herwijnen.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Grofweg werken we met twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Serooskerke.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €7.000 t/m €19.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, AWB, Vaillant, Nefit, Remeha). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch oplossing. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Herwijnen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Herwijnen

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de aanschafprijs is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Herwijnen te ontcijferen.

Type warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1000 €1100 5 jaar
Lucht-water €5000 €2300 €2700 9 jaar
Bodem-water €14900 €5600 €2500 11 jaar
Water-water €17200 €5500 €4200 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Lingewaal?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode gaan veel woningen overschakelen op duurzame energie (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Lingewaal) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Herwijnen kan jij uitsluitend toepassen op installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1850 en €4200. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de ECOTEQ SZ 16 heeft €2.700,00 subsidie en m.b.t. de Alpha Innotec SWC 42K3 heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Herwijnen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Bitgummole plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) en combineert dat met gewone stroom. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2900 en €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €320 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen