Warmtepomp Bitgummole

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Aan de hand van onze vergelijker lees je concrete informatie voor een warmtepomp in Bitgummole. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle belangrijke tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Bitgummole!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Bitgummole? Hieronder bekijk je zinvolle info. Druk op een van de vragen hieronder, en check rap alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Bitgummole?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Bitgummole?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bitgummole

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is behoorlijk ingewikkeld. Om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Bitgummole onvermijdbaar. Het selecteren van een aangesloten warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus zelf. De specialist verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Mastertherm warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een deskundige installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.300 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €3.000 – €6.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €13.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. Deze warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Bitgummole.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk zijn er twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Lobith.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, bodem of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €6.500 tot zo’n €19.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Nefit, Intergas, AWB, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een 100% elektrische type. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd product betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bitgummole

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Bitgummole

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bitgummole te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1300 €1100 5,5 jaar
Lucht-water €6200 €1600 €2500 7 jaar
Bodem-water €15000 €5400 €4800 10 jaar
Water-water €18000 €5200 €5600 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Menameradiel?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan moeten veel consumenten uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Menameradiel) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Bitgummole geldt alleen op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2050 – €5800. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het merk, capaciteit (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de ARTEL SHP10RL24 heeft €2.400,00 subsidie en met betrekking tot de Climaveneta WWH-HT 0101 heb je recht op €5.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Bitgummole

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Tjalleberd plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) en combineert dat met standaard elektriciteit. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2600 – €4500. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €315 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen