Warmtepomp Ansen

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het kiezen voor gasgestookte cv-ketels haast niet meer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Op deze webpagina check jij handige tips & tricks bij het kiezen van een warmtepomp in Ansen. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Ontdek alle onmisbare tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in Ansen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Ansen? Middels onze expertise check je bruikbare tips en adviezen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en jij checkt direct alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Ansen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Ansen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ansen

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is nogal ingewikkeld. Juist om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Ansen aan te raden. Het selecteren van een ervaren specialist is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. Hij checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Nilan). Hoe herken je een vakkundige installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.600 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €8.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €15.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Grondwater €18.500 of extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Ansen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Meestal ontwaren we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Kollumerpomp.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, bodem of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €5.000 tot zo’n €19.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Nefit, Remeha, AWB, Atag). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een all-electric type. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd model is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ansen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ansen

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ansen te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €2000 €1900 5,5 jaar
Lucht-water €5200 €2000 €2800 6,5 jaar
Bodem-water €14300 €4200 €4500 13 jaar
Water-water €17100 €4900 €4800 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente De Wolden?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel Nederlanders wijken naar duurzame energie (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente De Wolden) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Ansen is alleen van toepassing op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1200 en €5050. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het merk en type, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Airwell AWHW-PAC-BT-MB-16KW-H11 geeft recht op €2.700,00 subsidie en wat betreft de Western Airconditioning Zeta Rev HE HP 3.2 ligt dit op €4.250,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Ansen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Snelrewaard plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) in combinatie met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2850 en €4300. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €365 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen