Warmtepomp Kollumerpomp

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een aantal jaar is het plaatsen van een gasgestookt systeem bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Op de info van onze specialisten check jij bruikbare informatie betreffende een warmtepomp in Kollumerpomp. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle praktische specificaties en check prijzen van een installateur in Kollumerpomp!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Kollumerpomp? Hieronder achterhaal je praktische info. Selecteer een van de onderwerpen en je leest direct alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Kollumerpomp?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Kollumerpomp?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Kollumerpomp

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is best wel gecompliceerd. Juist om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Kollumerpomp cruciaal. De keuze van een ervaren specialist is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De installateur analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check LG). Hoe ben ik verzekerd van een handige installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema bekijk je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.200 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €3.500 – €7.500 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €15.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €18.000 of extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Kollumerpomp.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de praktijk bestaan er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Toldijk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of bodem. De kostprijs varieert tussen de €8.000 tot zo’n €18.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Vaillant, AWB, Intergas, Nefit). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een all-electric installatie. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte model betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kollumerpomp

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Kollumerpomp

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kollumerpomp uit te zoeken.

Type warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €2000 €1400 4 jaar
Lucht-water €6300 €2300 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €14200 €4000 €2600 14,5 jaar
Water-water €18600 €5500 €4800 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel woningen overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Kollumerpomp kan jij uitsluitend toepassen op systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2000 – €4400. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de ES AWT9-V5+ geeft jou €1.900,00 subsidie en aangaande de Hautec HCS-PK-225K (88SU2191SDPN5) krijg je €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Kollumerpomp

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Den Andel plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2600 – €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €365 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw