Warmtepomp Den Andel

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een aantal jaar is het aanvragen van een cv-ketel (op gas) bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een andere manier van verwarmen. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Gebaseerd op deze website vind jij waardevolle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Den Andel. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle onmisbare info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Den Andel!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Den Andel? Via onze specialisten check je zinvolle info. Druk op een veelgestelde vraag en vind rap verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Den Andel?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Den Andel?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Den Andel

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is best wel moeilijk. Om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Den Andel benodigd. De keuze maken voor een bekwame installateur is net zo relevant als de klus zelf. Deze expert checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Masser systeem). Hoe kies ik een bekwame warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.450 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €2.500 – €8.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €15.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in toepasbare energie. Voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Den Andel.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Meestal werken we met 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Nieuw-Lekkerland.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €6.500 tot zo’n €21.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Remeha, Nefit, Atag, AWB). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een 100% elektrische installatie. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Den Andel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Den Andel

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de aanschafprijs is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Den Andel te berekenen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1800 €1500 7 jaar
Lucht-water €6400 €1600 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €14500 €3900 €3100 10,5 jaar
Water-water €17200 €5000 €4600 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Winsum?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan moeten veel woningen overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Winsum) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Den Andel is alleen aan te vragen voor modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2400 – €4800. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Climaveneta AW-HT /CA-E 0122 geeft jou €3.750,00 subsidie en bij de Galletti ENE033HL krijg je €5.100,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Den Andel

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Waverveen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2600 en €4600. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €370 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Groningen.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw