Warmtepomp Waverveen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is de keuze voor een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van gas is de populaire warmtepomp. Op warmtepompspot.nl check jij alle informatie aangaande een warmtepomp in Waverveen. Hoe gaat het in z’n werk? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle relevante info en check prijzen van een installateur in Waverveen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Waverveen? Aan de hand van de info op deze pagina achterhaal je nuttige tips & tricks. Druk op een van de onderwerpen en jij bekijkt onmiddellijk alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Waverveen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Waverveen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Waverveen

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk moeilijk. Vandaar is een ervaren warmtepomp installateur in Waverveen onmisbaar. Het kiezen van een deskundige warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert keurt jouw hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Tesy warmtepomp). Wat is een officiële installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.300 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €2.500 – €7.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €18.500 en meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). Deze warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Waverveen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Over het algemeen onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Haaksbergen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €9.000 tot €19.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Nefit, Intergas, Remeha, Atag). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een full-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Waverveen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Waverveen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Waverveen vast te stellen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1500 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €4000 €1700 €2700 8 jaar
Bodem-water €14900 €4100 €4400 14 jaar
Water-water €18300 €5700 €5200 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente De Ronde Venen?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren zullen veel consumenten overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente De Ronde Venen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Waverveen geldt alleen op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1300 en €4050. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW ontvang je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Templari Kita L42 9,5-32 kW geeft jou €3.600,00 subsidie en m.b.t. de Daikin ERGA08DV* icm EHV(H)(X)(Z)08S23D**** krijg je €2.100,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Waverveen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze oplossingen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Ottoland plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dat gaat via een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2950 en €4000. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €370 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Utrecht.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen