Warmtepomp Haaksbergen

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is de keuze voor een ketel op gas niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Via warmtepompspot.nl ontdek je praktische informatie betreffende een warmtepomp in Haaksbergen. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle praktische info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Haaksbergen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Haaksbergen? Hieronder check je bruikbare aanbevelingen. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en ontdek vlug alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Haaksbergen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Haaksbergen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Haaksbergen

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is nogal pittig. Daarom is een ervaren warmtepomp installateur in Haaksbergen onmisbaar. De keuze maken voor een competente warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Danfoss installatie). Waar vind ik een geoefende installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.250 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €2.500 – €6.500 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €14.500 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €19.000 en meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Haaksbergen.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Veelal onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Riel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aarde. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 tot zo’n €21.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Nefit, Remeha, Intergas, Atag). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische systeem. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire model is een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Haaksbergen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Haaksbergen

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de aanschafprijs is niet compleet. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Haaksbergen te bepalen.

Type warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1700 €1400 6 jaar
Lucht-water €5000 €1800 €2500 9 jaar
Bodem-water €14600 €4600 €3100 9 jaar
Water-water €18300 €5100 €4900 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Haaksbergen?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan gaan veel consumenten overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Haaksbergen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Haaksbergen kun je enkel aanvragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2150 tot €5500. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Daikin ERLQ008(**)V3 + EHSH08P30(**) heeft €1.900,00 subsidie en m.b.t. de Waterkotte Eco Touch DS 5023.5 Ai (W/W) heb je recht op €3.900,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Haaksbergen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Arnemuiden plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) i.s.m. gewone stroom. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2650 tot €4600. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €375 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Overijssel.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen