Warmtepomp Arnemuiden

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is de keuze voor de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Iedereen zal zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Op de info op deze pagina bekijk jij relevante tips over een warmtepomp in Arnemuiden. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle relevante info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Arnemuiden!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Arnemuiden? Middels onze expertise doorzoek jij nuttige tips en adviezen. Druk op een item uit onze FAQ en check meteen bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Arnemuiden?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Arnemuiden?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Arnemuiden

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is vrij ingewikkeld. Juist om die reden is een degelijke warmtepomp installateur in Arnemuiden onmisbaar. De zoektocht naar een echte vakman is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur checkt de hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Remeha). Waar vind ik een betrouwbare installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.300 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €2.500 – €6.500 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €14.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €19.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Arnemuiden.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaliter onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Kootwijk.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, bodem of grondwater. De kosten liggen tussen de €5.500 t/m €18.000 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Nefit, Atag, AWB, Remeha). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch oplossing. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Arnemuiden

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Arnemuiden

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Arnemuiden te bepalen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1100 €1800 6,5 jaar
Lucht-water €6100 €1500 €2600 6 jaar
Bodem-water €14400 €4800 €3700 14 jaar
Water-water €18500 €4400 €5600 18 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Middelburg?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. De komende jaren moeten veel consumenten wijken naar echt groene stroom (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Middelburg) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Arnemuiden is alleen aan te vragen voor producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2150 tot €4800. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het model, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Alpha Innotec BWP 109 heeft €1.100,00 subsidie en met betrekking tot de Western Airconditioning Zeta Rev HP 6.2 heb je recht op €5.650,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Arnemuiden

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze oplossingen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Son plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) en combineert dat met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2500 en €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €275 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zeeland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen