Warmtepomp Kootwijk

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het plaatsen van een ketel op gas volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Via de tips van onze experts vind jij diepgaande beschrijvingen aangaande een warmtepomp in Kootwijk. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle cruciale info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Kootwijk!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Kootwijk? Op onze website achterhaal je zinvolle info. Klik op een veelgestelde vraag en bekijk eenvoudig bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Kootwijk?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Kootwijk?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kootwijk

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is tamelijk complex. Daardoor is een geoefende warmtepomp installateur in Kootwijk cruciaal. Het selecteren van een officiële warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman keurt jouw hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Mitsubishi Electric). Hoe herken je een officiële vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb je diverse creditaties die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk systeem laat ik installeren? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.250 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €6.500 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Aardbron €14.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Grondwater €18.500 en extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco buiten. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar bruikbare energie. Voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Kootwijk.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Tripscompagnie.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €8.500 tot €19.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Vaillant, Intergas, Remeha, Nefit). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een volledig-elektrisch product. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende model is een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kootwijk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kootwijk

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de prijs van het systeem is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kootwijk uit te rekenen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1400 €1300 6,5 jaar
Lucht-water €5400 €2200 €2700 9 jaar
Bodem-water €14400 €4400 €2800 10,5 jaar
Water-water €17000 €4000 €4500 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Barneveld?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment gaan veel gezinnen uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Barneveld) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Kootwijk is alleen van toepassing op installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2650 tot €4300. De uiteindelijke subsidie hangt af van het type, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Fujitsu Waterstage Comfort 16 staat gelijk tot €2.250,00 subsidie en wat betreft de Hautec HCS-PK-260KA (88SU2381SDPA5) krijg je subsidie tot €3.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Kootwijk

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Den Hoorn plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht in combinatie met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit kan door een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2850 tot €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €260 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen