Warmtepomp Nieuw-Lekkerland

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is de keuze voor gasgestookte cv-ketels geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten investeren in een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Middels warmtepompspot.nl achterhaal je diepgaande beschrijvingen aangaande een warmtepomp in Nieuw-Lekkerland. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle bruikbare tips & tricks en ontdek de meest vakkundige installateur in Nieuw-Lekkerland!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Nieuw-Lekkerland? Middels onze expertise vind jij praktische info. Druk op een item uit onze FAQ en check direct alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Nieuw-Lekkerland?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Nieuw-Lekkerland?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuw-Lekkerland

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is tamelijk ingewikkeld. Vandaar is een echte warmtepomp installateur in Nieuw-Lekkerland onmisbaar. Het kiezen van een betrouwbare specialist is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Venco systeem). Wat is een echte installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2022]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk type moet ik laten installeren? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.400 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €4.000 – €6.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €15.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €19.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Nieuw-Lekkerland.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de praktijk ontwaren we twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Woudrichem.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.000 en €21.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Intergas, Atag, Vaillant, Remeha). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een 100% elektrische oplossing. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuw-Lekkerland

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Nieuw-Lekkerland

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuw-Lekkerland vast te stellen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1900 €1100 4,5 jaar
Lucht-water €4700 €2400 €2200 7 jaar
Bodem-water €14200 €3500 €4400 11,5 jaar
Water-water €17900 €4000 €4100 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Molenwaard?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan moeten veel gezinnen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Molenwaard) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2022. Het betreft een historische subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Nieuw-Lekkerland geldt alleen op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2022).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2650 en €5300. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het type, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Hitachi Yutaki-S RAS8 – RWM8 heeft €2.800,00 subsidie en voor de Vaillant geoTHERM VWS 220/3 (G/W) (0010018420) heb je recht op €4.200,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Nieuw-Lekkerland

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze modellen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Haaksbergen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht i.s.m. elektrische energie uit het net. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2650 tot €4200. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €355 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen