Warmtepomp Arkel

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van de oude ketels is een warmtepomp. Gebaseerd op deze webpagina bekijk je relevante tips betreffende een warmtepomp in Arkel. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle onmisbare info en vergelijk direct alle installateurs in Arkel!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Arkel? Via onze specialisten lees je belangrijke informatie. Kies voor een van de vragen hieronder, en jij checkt binnen no-time bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Arkel?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Arkel?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Arkel

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is nogal ingewikkeld. Daarom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Arkel benodigd. De keuze maken voor een echte expert doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De specialist neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Radson). Wat is een handige warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kostprijs Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.300 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €3.000 – €8.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Aardbron €15.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €18.000 of extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt veranderd in bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Arkel.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Veelal bestaan er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Kootstertille.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €5.000 en €19.500 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Nefit, Atag, AWB, Vaillant). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een all-electric oplossing. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Arkel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Arkel

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de prijs van het systeem is niet compleet. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Arkel vast te stellen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1600 €1400 5 jaar
Lucht-water €4800 €2300 €2300 6,5 jaar
Bodem-water €14700 €4800 €3900 12,5 jaar
Water-water €17200 €5500 €4400 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Giessenlanden?
Over een aantal jaar is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel Nederlanders overschakelen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Giessenlanden) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Arkel kun je enkel aanvragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1950 en €5050. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Airwell HWHM-TDF300/3.5-H31 geeft jou €1.100,00 subsidie en wat betreft de Western Airconditioning Zeta Rev HP 5.2 krijg je €5.150,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Arkel

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze producten verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Sommelsdijk plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2700 en €5000. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €355 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen