Warmtepomp Axel

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is de keuze voor de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is zo’n warmtepomp. Geholpen door warmtepompspot.nl bekijk je praktische informatie m.b.t. een warmtepomp in Axel. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle relevante specificaties en ontdek de meest vakkundige installateur in Axel!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Axel? Via onze specialisten lees jij belangrijke info. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en ontdek à la minute alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Axel?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Axel?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Axel

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is best wel ingewikkeld. Juist om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Axel noodzakelijk. Het kiezen van een vakkundige expert doet niet onder voor de klus zelf. De specialist analyseert jouw huis, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Stiebel-Eltron). Hoe kies ik een vakkundige installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema vind je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Investering Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.600 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €6.500 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €14.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €19.500 en extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Axel.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Kreileroord.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 tot zo’n €20.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, AWB, Remeha, Nefit, Atag). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een volledig-elektrisch installatie. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Axel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Axel

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Axel te bepalen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1800 €1600 4 jaar
Lucht-water €5900 €1500 €2300 7,5 jaar
Bodem-water €15000 €4600 €3100 14,5 jaar
Water-water €17900 €5700 €5800 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Terneuzen?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode moeten veel huizen overschakelen op elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Terneuzen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Axel kun je enkel aanvragen voor systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1700 tot €4150. Het totale bedrag heeft te maken met het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW krijg je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Alpha Innotec LW 101A-HT 2 geeft recht op €2.100,00 subsidie en m.b.t. de Wolf BWL-1-14 I ligt dit op €1.700,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Axel

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Spijkenisse plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), samen met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2700 – €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €385 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Zeeland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen