Warmtepomp Baak

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Door de tips van onze experts vind je tips en adviezen m.b.t. een warmtepomp in Baak. Is mijn huis wel geschikt? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle bruikbare info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Baak!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Baak? Via onze specialisten ontdek je nuttige info. Druk op een van de onderstaande vragen, en vind binnen no-time alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Baak?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Baak?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Baak

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is behoorlijk ingewikkeld. Vandaar is een bekwame warmtepomp installateur in Baak onmisbaar. De keuze maken voor een ervaren expert doet niet onder voor de taakomschrijving. Deze expert checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over TechniQ-Energy). Hoe ben ik verzekerd van een handige installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema tref je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Energiebron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.350 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €5.500 – €7.500 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €13.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Grondwater €20.000 of meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Baak.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Meestal onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Kring van Dorth.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €5.000 tot €18.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, AWB, Remeha, Vaillant, Nefit). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een full-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Baak

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Baak

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Baak te analyseren.

Type warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1900 €1200 6 jaar
Lucht-water €5900 €2500 €2000 6 jaar
Bodem-water €14600 €5000 €4400 9 jaar
Water-water €17800 €4200 €4600 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Bronckhorst?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode moeten veel huizen wijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Bronckhorst) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Baak kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1400 – €4250. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Alpha Innotec LW 121A-LUX 2.0 biedt €2.300,00 subsidie en wat betreft de Wolf BWL-1S(B) 14/230V is dit €2.200,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Baak

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Spui plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) en combineert dat met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2750 tot €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €340 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen