Warmtepomp Kring van Dorth

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van een ketel met gas de warmtepomp. Middels deze webpagina achterhaal je relevante tips m.b.t. een warmtepomp in Kring van Dorth. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle onmisbare details en kies een betrouwbare vakman / installateur in Kring van Dorth!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Kring van Dorth? Hieronder ontdek je bruikbare adviezen. Druk op een item uit onze FAQ en check meteen alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Kring van Dorth?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Kring van Dorth?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Kring van Dorth

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is best wel ingewikkeld. Daarom is een geoefende warmtepomp installateur in Kring van Dorth onontbeerlijk. De keuze van een deskundige vakman is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman keurt jouw hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Sanden). Wat is een deskundige warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse certificaten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Energiebron Investering Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.700 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €3.500 – €7.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €13.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in toepasbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Kring van Dorth.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken werken we met twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Uddel.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aarde, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 tot zo’n €19.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Nefit, AWB, Vaillant, Remeha). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een volledig-elektrisch product. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kring van Dorth

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kring van Dorth

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kring van Dorth te ontcijferen.

Type warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1200 €1900 5,5 jaar
Lucht-water €5600 €2200 €2400 6 jaar
Bodem-water €14900 €4200 €2500 11,5 jaar
Water-water €17000 €5100 €4500 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Lochem?
Straks moeten we van het aardgas af. In de komende periode gaan veel gezinnen overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Lochem) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Kring van Dorth kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1350 – €4850. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Fujitsu Waterstage Monoblock 10 geeft recht op €2.000,00 subsidie en aangaande de Hautec HCS-PN-242K (88SV2301SDPN5) ligt dit op €3.300,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Kring van Dorth

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Dieverbrug plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) in samenwerking met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2750 en €4100. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €350 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw