Warmtepomp Dieverbrug

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het vervangen van een cv-ketel (op gas) bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten kijken naar een alternatieve bron. Een keuze in plaats van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Geholpen door deze webpagina doorzoek je concrete informatie voor een warmtepomp in Dieverbrug. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle onmisbare info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Dieverbrug!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Dieverbrug? Op deze pagina lees je bruikbare tips. Selecteer een item uit onze FAQ en jij bekijkt à la minute alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Dieverbrug?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Dieverbrug?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Dieverbrug

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is nogal gecompliceerd. Daarom is een deskundige warmtepomp installateur in Dieverbrug onvermijdbaar. Het kiezen van een betrouwbare vakman doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De specialist keurt jouw hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Alto refrigeration verwarming). Waar vind ik een degelijke vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk systeem laat ik installeren? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.750 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenunit €3.500 – €6.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €13.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €19.000 en extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Dieverbrug.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Nieuwkoop.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De investering ligt tussen de €5.500 tot €19.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Atag, Nefit, Intergas, Remeha). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een 100% elektrische systeem. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Dieverbrug

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Dieverbrug

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de aanschafprijs is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Dieverbrug uit te rekenen.

Type warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1200 €1500 5,5 jaar
Lucht-water €4000 €2400 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €14000 €5500 €3400 13,5 jaar
Water-water €17500 €5500 €5300 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Westerveld?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment moeten veel Nederlanders overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Westerveld) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een historische subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Dieverbrug is alleen aan te vragen voor producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2650 tot €4000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Climaveneta AWR-MTD2-XE 0031MS geeft recht op €1.850,00 subsidie en bij de Galletti LEP 062ML ligt dit op €7.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Dieverbrug

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze systemen verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Westbeemster plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met standaard elektriciteit. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2800 – €4200. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €390 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen