Warmtepomp Nieuwkoop

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De welbekende CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een ketel op gas geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten investeren in een duurzamere oplossing. Een populair alternatief van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Gebaseerd op warmtepompspot.nl lees jij nuttige info betreffende een warmtepomp in Nieuwkoop. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle onmisbare informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Nieuwkoop!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwkoop? Hieronder lees jij zinvolle tips & tricks. Klik op een item uit onze FAQ en je vindt direct alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Nieuwkoop?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Nieuwkoop?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuwkoop

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is nogal complex. Vandaar is een degelijke warmtepomp installateur in Nieuwkoop noodzakelijk. Het kiezen van een bekwame specialist doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De installateur neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Horos systeem). Hoe kies ik een betrouwbare warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.650 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €4.000 – €8.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €18.000 of extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Nieuwkoop.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de praktijk zijn er twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Zeerijp.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 tot €21.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Remeha, Atag, Intergas, Nefit). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een volledig-elektrisch oplossing. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuwkoop

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwkoop

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuwkoop uit te rekenen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €2000 €1200 6,5 jaar
Lucht-water €6700 €2300 €2500 8 jaar
Bodem-water €15500 €4300 €3700 11,5 jaar
Water-water €18000 €4700 €4600 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Nieuwkoop?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode moeten veel consumenten overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Nieuwkoop) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Nieuwkoop kun je enkel aanvragen voor apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2450 en €4400. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Hitecsa EKWXBA-1601.2 geeft jou €3.800,00 subsidie en voor de Viessmann Vitocal 300-G BW/BWS 301.B08 krijg je €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Nieuwkoop

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze producten verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Hantumhuizen plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit kan door ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2600 en €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €350 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zuid-Holland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen