Warmtepomp Zeerijp

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het plaatsen van een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Via deze website vind je relevante tips over een warmtepomp in Zeerijp. Wat komt er allemaal bij kijken? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle bruikbare details en kies een betrouwbare vakman / installateur in Zeerijp!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Zeerijp? Middels onze expertise doorzoek jij bruikbare tips en adviezen. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en vind direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Zeerijp?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Zeerijp?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zeerijp

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is best wel moeilijk. Daardoor is een vakkundige warmtepomp installateur in Zeerijp onmisbaar. Het selecteren van een bekwame installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De installateur analyseert jouw huis, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Oilon systeem). Hoe kies ik een ervaren vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.500 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €4.000 – €7.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €14.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €19.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in wc, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Zeerijp.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen werken we met 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Holsloot.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 t/m €18.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Intergas, Nefit, Vaillant, AWB). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische type. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire type is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zeerijp

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zeerijp

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de prijs van het systeem is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zeerijp uit te rekenen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €2000 €1600 7 jaar
Lucht-water €5400 €2200 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €14700 €4300 €3700 10,5 jaar
Water-water €18100 €4300 €5200 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Loppersum?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel consumenten uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Loppersum) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Zeerijp geldt alleen op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2000 tot €5500. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB-M-E-AC 201.D10 heeft €2.100,00 subsidie en m.b.t. de ELCO Aerotop DHW 200 heb je recht op €1.250,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Zeerijp

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze producten verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Roggel plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met standaard elektriciteit. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2550 en €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €335 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen