Warmtepomp Baarle-Nassau

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het aansluiten van een systeem op gas volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten overstappen naar een alternatieve bron. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Middels deze website check jij nuttige info bij het kiezen van een warmtepomp in Baarle-Nassau. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle nuttige info en vergelijk direct alle installateurs in Baarle-Nassau!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Baarle-Nassau? Op onze website achterhaal je handige tips & tricks. Kies voor een item uit onze FAQ en check binnen no-time alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Baarle-Nassau?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Baarle-Nassau?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Baarle-Nassau

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is behoorlijk ingewikkeld. Daarom is een bedreven warmtepomp installateur in Baarle-Nassau noodzakelijk. Het kiezen van een doorgewinterde expert is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. Hij bekijkt jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Thermia). Hoe ben ik verzekerd van een bedreven installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.550 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenunit €5.500 – €6.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €14.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €19.500 en extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt veranderd in toepasbare energie. Voor je verwarming in huis en water om te douchen. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Baarle-Nassau.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaliter zien we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Kruiningen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of bodem. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 tot zo’n €20.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, AWB, Atag, Remeha, Vaillant). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een volledig-elektrisch systeem. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima product is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Baarle-Nassau

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Baarle-Nassau

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de kosten van het systeem is niet afdoende. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Baarle-Nassau te berekenen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1900 €1600 5 jaar
Lucht-water €6600 €2200 €2400 6,5 jaar
Bodem-water €14100 €5600 €4700 11 jaar
Water-water €17100 €4700 €4700 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Baarle-Nassau?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan zullen veel Nederlanders wijken naar echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Baarle-Nassau) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Baarle-Nassau is alleen van toepassing op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1000 – €5700. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Alpha Innotec LW 140 L staat gelijk tot €2.500,00 subsidie en bij de YORK Ecofrio v2 YLHA 20 PLUS G1 TC krijg je subsidie tot €2.600,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Baarle-Nassau

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Stad aan ’t Haringvliet plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht tezamen met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2750 en €4700. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €260 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen