Warmtepomp Balinge

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is het aansluiten van een gasgestookt systeem ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle woningen zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Geholpen door de info van onze specialisten vind jij handige info betreffende een warmtepomp in Balinge. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle belangrijke informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Balinge!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Balinge? Middels onze expertise lees jij praktische info. Selecteer een onderwerp en jij checkt direct alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Balinge?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Balinge?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Balinge

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is best wel moeilijk. Vandaar is een erkende warmtepomp installateur in Balinge onvermijdbaar. Het selecteren van een vakkundige specialist is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check CTA). Waar vind ik een betrouwbare warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.450 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €5.500 – €6.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Aardbron €13.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 of extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit. Deze warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar toepasbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Balinge.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Veelal werken we met 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Lageland.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, bodem of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 tot zo’n €20.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, AWB, Nefit, Atag, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een volledig-elektrisch oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Balinge

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Balinge

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de aanschafprijs is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Balinge te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1200 €1300 7 jaar
Lucht-water €5400 €1500 €2700 6 jaar
Bodem-water €14500 €4200 €3900 13 jaar
Water-water €18100 €4500 €4900 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Midden-Drenthe?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. In de komende periode gaan veel consumenten wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Midden-Drenthe) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Balinge kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2250 en €5750. Het totale bedrag hangt af van het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW ontvang je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Alpha Innotec LW 251L heeft €3.300,00 subsidie en wat betreft de YORK YMP A0100PHE50 heb je recht op €6.250,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Balinge

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Steensel plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) samen met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2700 – €4300. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €295 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw