Warmtepomp Barneveld

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het laten installeren van een systeem op gas niet langer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Gebaseerd op onze website bekijk jij bruikbare informatie voor een warmtepomp in Barneveld. Hoe gaat het in z’n werk? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle onmisbare informatie en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Barneveld!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Barneveld? Middels onze expertise doorzoek jij handige info. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en check ogenblikkelijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Barneveld?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Barneveld?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Barneveld

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is best wel ingewikkeld. Hierom is een degelijke warmtepomp installateur in Barneveld onvermijdbaar. De keuze van een ervaren installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert verkent jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Warmflow). Hoe ben ik verzekerd van een degelijke warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse creditaties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.550 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €4.500 – €7.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €14.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €20.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Barneveld.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Vaak maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Langeveen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €8.000 tot €19.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Intergas, Atag, AWB, Vaillant). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een volledig-elektrisch product. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte type betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Barneveld

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Barneveld

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de prijs van het apparaat is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Barneveld uit te werken.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1200 €1700 4,5 jaar
Lucht-water €4400 €2200 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €15000 €4600 €4800 14 jaar
Water-water €17500 €4700 €5200 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Barneveld?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment moeten veel huizen wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Barneveld) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Barneveld is alleen aan te vragen voor modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2150 – €4100. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Alpha Innotec LWB geeft recht op €1.500,00 subsidie en met betrekking tot de Aermec WRL-H 101 ligt dit op €6.000,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Barneveld

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze producten verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Stokkum plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met standaard elektriciteit. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2750 tot €5000. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €305 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen