Warmtepomp Bedum

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is het laten installeren van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Met behulp van onze vergelijker check jij handige tips & tricks m.b.t. een warmtepomp in Bedum. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle nuttige info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Bedum!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Bedum? Aan de hand van de info op deze pagina check je handige tips en adviezen. Kies voor een veelgestelde vraag en vind snel alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Bedum?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Bedum?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bedum

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is tamelijk complex. Daardoor is een bedreven warmtepomp installateur in Bedum benodigd. De keuze maken voor een echte specialist is net zo relevant als de taakomschrijving. Hij bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over ADG Dynamics warmtepomp). Hoe kies ik een vakkundige installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron De kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.300 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €4.500 – €6.500 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Aardbron €14.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €18.500 en extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Bedum.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Meestal onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Lauwersoog.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de bodem. De kosten liggen tussen de €7.000 en €19.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Intergas, Nefit, Atag, AWB). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een all-electric oplossing. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bedum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bedum

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de prijs van het systeem is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bedum uit te zoeken.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1200 €1800 6 jaar
Lucht-water €5400 €1900 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €15000 €4100 €3100 11,5 jaar
Water-water €17700 €5400 €4700 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Bedum?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. In de komende periode zullen veel Nederlanders overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Bedum) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Bedum is alleen van toepassing op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1800 – €5200. Het totale bedrag is een afgeleide van het type, capaciteit (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Alpha Innotec LWD 5050A/SX-HMD 2 heeft €2.300,00 subsidie en m.b.t. de Alpha Innotec WWB21+WWSB202 heb je recht op €2.500,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Bedum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Strijbeek plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit gebeurt met de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2950 – €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €390 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Groningen.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw