Warmtepomp Beekbergen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is het laten installeren van de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is de warmtepomp. Middels de tips van onze experts vind jij tips en adviezen voor een warmtepomp in Beekbergen. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle bruikbare info en bekijk de tarieven via een installateur uit Beekbergen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Beekbergen? Hieronder vind jij nuttige adviezen. Selecteer een onderwerp en bekijk vlug alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Beekbergen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Beekbergen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Beekbergen

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is best wel complex. Hierom is een handige warmtepomp installateur in Beekbergen noodzakelijk. Het kiezen van een aangesloten warmtepomp-installateur is net zo relevant als de taakomschrijving. De specialist verkent jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Airwell warmtepomp). Hoe herken je een aangesloten warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Bron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.600 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €3.500 – €7.500 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €14.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €18.000 of extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Beekbergen.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: minder recente en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk bestaan er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Leende.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, bodem of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €8.500 – €20.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Intergas, Nefit, AWB, Vaillant). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische product. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Beekbergen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Beekbergen

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de aanschafprijs is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Beekbergen te analyseren.

Soort warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1900 €1800 6 jaar
Lucht-water €5400 €2100 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €14600 €5100 €4700 9 jaar
Water-water €18900 €5100 €4000 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Apeldoorn?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel gezinnen uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Apeldoorn) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Beekbergen is alleen aan te vragen voor installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2650 tot €4150. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het model, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Alpha Innotec LWD 50A/SX-HMD 1S geeft jou €1.800,00 subsidie en wat betreft de Alpha Innotec WWC 190H/X krijg je €3.600,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Beekbergen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Stroobos plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met gewone stroom. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit gebeurt met de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2750 en €4100. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €375 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen