Warmtepomp Leende

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het aansluiten van de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een alternatieve bron. De opvolger van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Door de info op deze pagina check jij alle informatie aangaande een warmtepomp in Leende. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle cruciale tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Leende!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Leende? Middels onze expertise achterhaal je handige tips & tricks. Kies voor een van de vragen hieronder, en je vindt binnen no-time verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Leende?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Leende?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Leende

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is tamelijk moeilijk. Hierom is een echte warmtepomp installateur in Leende onvermijdbaar. Het kiezen van een echte vakman doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De vakman verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Warmflow). Hoe kies ik een geoefende warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk type moet ik laten installeren? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.300 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €3.500 – €6.500 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €15.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €19.500 en meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. Deze warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Leende.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de regel werken we met 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Veessen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, bodem of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 tot zo’n €19.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Intergas, Atag, AWB, Remeha). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een full-electric type. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Leende

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Leende

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet compleet. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Leende te bepalen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €2000 €1600 5,5 jaar
Lucht-water €6500 €1800 €2300 6 jaar
Bodem-water €14100 €5500 €4400 9,5 jaar
Water-water €18800 €4400 €5700 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Heeze-Leende?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan gaan veel gezinnen wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Heeze-Leende) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Leende kan jij uitsluitend toepassen op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2600 en €5950. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Galletti LCX 072HL heeft €6.100,00 subsidie en aangaande de Heliotherm HP12S16W-M-Web heb je recht op €3.000,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Leende

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Drogteropslagen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht in combinatie met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2650 en €4600. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €265 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw