Warmtepomp Beilen

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het plaatsen van een ketel op gas bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle inwoners moeten switchen naar een alternatieve bron. Een populair alternatief van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Geholpen door deze website check jij relevante tips betreffende een warmtepomp in Beilen. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle relevante details en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Beilen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Beilen? Aan de hand van de info op deze pagina achterhaal je belangrijke informatie. Selecteer een item uit onze FAQ en je leest ogenblikkelijk verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Beilen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Beilen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Beilen

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is tamelijk ingewikkeld. Juist om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Beilen onontbeerlijk. Het selecteren van een echte warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman keurt jouw hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Bosch warmtepomp). Wat is een handige installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.650 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Luchtunit (buiten) €2.500 – €6.500 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €13.000 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Grondwater €19.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Beilen.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Vaak maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Leidschendam.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 en €20.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Atag, Intergas, Vaillant, Nefit). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een 100% elektrische installatie. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Beilen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Beilen

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kosten van het systeem is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Beilen te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1000 €1500 4,5 jaar
Lucht-water €4000 €1600 €2500 6 jaar
Bodem-water €15400 €4400 €3700 12,5 jaar
Water-water €17000 €4600 €4600 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Midden-Drenthe?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode moeten veel woningen overstappen op duurzame energie (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Midden-Drenthe) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Beilen kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1600 en €5000. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Alpha Innotec LWD 7070A/SX-HMD 2 geeft jou €2.450,00 subsidie en bij de Carrier 30WG-050A krijg je €9.300,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Beilen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Swifterbant plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht tezamen met gewone stroom. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2750 en €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €265 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen