Warmtepomp Leidschendam

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het laten installeren van een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Aan de hand van onze website check jij uitgebreide info voor een warmtepomp in Leidschendam. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle cruciale info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Leidschendam!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Leidschendam? Op deze pagina vind je belangrijke info. Klik op een van de onderstaande vragen, en ontdek meteen bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Leidschendam?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Leidschendam?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Leidschendam

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is vrij moeilijk. Daarom is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Leidschendam aan te raden. Het selecteren van een competente specialist is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Air Trade Centre warmtepomp). Hoe kies ik een competente installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.450 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €5.500 – €6.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €15.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Grondwater €19.000 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Leidschendam.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Vaak bestaan er twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Ven-Zelderheide.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de bodem. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 – €19.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Intergas, AWB, Atag, Remeha). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische oplossing. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Leidschendam

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Leidschendam

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Leidschendam uit te rekenen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1900 €1700 6 jaar
Lucht-water €4800 €2000 €2500 6,5 jaar
Bodem-water €15400 €4000 €4200 9 jaar
Water-water €17700 €4200 €5100 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Leidschendam-Voorburg?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment moeten veel Nederlanders overschakelen op andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Leidschendam-Voorburg) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Leidschendam kun je enkel aanvragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1600 – €4400. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Galletti LCX 092HQ heeft €7.700,00 subsidie en voor de IDM TERRA SW 15 Twin; 810340 heb je recht op €3.300,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Leidschendam

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Duivendrecht plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht en combineert dat met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2900 en €4900. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €310 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zuid-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen