Warmtepomp Belfeld

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is de keuze voor een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is de warmtepomp. Aan de hand van de info van onze specialisten vind jij nuttige info betreffende een warmtepomp in Belfeld. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle nuttige tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Belfeld!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Belfeld? Op deze pagina vind jij nuttige informatie. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en je vindt eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Belfeld?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Belfeld?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Belfeld

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is nogal moeilijk. Daarom is een bekwame warmtepomp installateur in Belfeld cruciaal. De keuze maken voor een deskundige expert is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Bulex warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een aangesloten installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Energiebron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.450 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €7.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardbron €14.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Belfeld.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken zien we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Leimuiderbrug.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, bodem of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 – €20.500 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Atag, Intergas, Nefit, Vaillant). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een standalone type. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire type betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Belfeld

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Belfeld

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Belfeld te berekenen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1500 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €4000 €2500 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €14400 €5600 €4100 10 jaar
Water-water €18000 €4000 €5800 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Venlo?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan zullen veel woningen uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Venlo) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Belfeld geldt alleen op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1300 – €5300. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type, capaciteit (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Alpha Innotec LWD 70A/RSX-HMD 1RS staat gelijk tot €1.850,00 subsidie en wat betreft de Carrier 61WG020 met pompen krijg je subsidie tot €4.500,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Belfeld

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in t Haantje plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) in combinatie met elektrische energie uit het net. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2850 – €5000. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €250 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Limburg.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen