Warmtepomp Beneden-Leeuwen

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het vervangen van een ketel op gas niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. De optie in plaats van een HR-ketel is de warmtepomp. Via de info op deze pagina doorzoek jij uitgebreide info voor een warmtepomp in Beneden-Leeuwen. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Ontdek alle nuttige info en tips en vind de voordeligste installateur in Beneden-Leeuwen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Beneden-Leeuwen? Middels onze expertise ontdek je bruikbare tips & tricks. Kies voor een onderwerp en je leest à la minute alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Beneden-Leeuwen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Beneden-Leeuwen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Beneden-Leeuwen

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is nogal gecompliceerd. Daardoor is een vakkundige warmtepomp installateur in Beneden-Leeuwen benodigd. De keuze van een vakbekwame expert is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Clivet warmtepomp). Wat is een competente installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema check je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Bron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.650 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €2.500 – €8.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Aardbron €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €19.500 en meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Beneden-Leeuwen.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur realiseert een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Grofweg onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Lemelerveld.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €8.500 – €21.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Atag, Vaillant, Nefit, AWB). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een standalone product. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Beneden-Leeuwen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Beneden-Leeuwen

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Beneden-Leeuwen te analyseren.

Type warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1400 €1100 6 jaar
Lucht-water €5700 €2300 €2700 6,5 jaar
Bodem-water €15300 €4300 €3100 9 jaar
Water-water €17200 €5200 €4200 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente West Maas en Waal?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode moeten veel huizen uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente West Maas en Waal) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een historische subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Beneden-Leeuwen kun je enkel aanvragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1350 en €4800. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Alpha Innotec LWD 70A-HTD biedt €2.000,00 subsidie en wat betreft de Carrier 61WG030 met pompen is dit €5.300,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Beneden-Leeuwen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Taarlo plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2600 – €4600. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €270 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen